První zkušenosti s pasením

První zkušenosti s pasením

Vždy jsme počítali s tím, že když si pořizujeme border kolii, dopřejeme ji to, co je ji nejvíce přirozené, a tím je právě pasení. K prvnímu tréninku jsme se však odhodlali až teď, v jeho dvou letech. Dříve prostě nebyla příležitost a zkoušeli jsme jiné psí sporty.

Na pasení jsme jeli z Ostravy až do Lipníku nad Bečvou. Byli jsme plní očekávání a přemýšleli jsme nad tím, jestli to bude pro Aspena vhodná aktivita. Ale je to přece borderka, tak proč to nezkusit!

První pocity z oveček byly trochu rozpačité, bála jsem se, že nás sežerou, a že Aspen bude na ně štěkat. Ovečky nás teda nesežrali, ale Aspen byl při práci hlasitý až až. Byli jsme opravdu překvapení, jak tam jsou na psy tvrdí a báli jsme se, že na to Aspen bude příliš měkký. On totiž není zvyklý na hrubější zacházení a vše se snažíme řešit pozitivním posilováním. Nakonec jsme si však první pasení velmi užili, zejména Aspen, který byl ovečkami naprosto fascinován. Našim cílem bylo vzbudit v Aspenovi zájem o ovce a to se nám povedlo, takže jsme domů nakonec odcházeli s dobrým pocitem.

První lekce pasení

Byla jsem však docela v šoku z toho, jak trenéři byli drsní na psy (hrozně se křičelo, házení naplněnou pet lahví, bouchání holí a pod.) Takže jsem si objednala knihu Pasení se psem od R. Loučky a rozhodla jsem se, že musíme vyzkoušet ještě dalšího trenéra. Na doporučení jsme se zapsali na trénink do Libhoště k Monice Grymové.

Musím přiznat, že to bylo úplně o něčem jiném. Někdy se sice muselo na psa zakřičet, ale jinak to celé probíhalo více v klidu. Samo o sobě mi pasení přijde docela náročné a není to úplně můj šálek čaje, ale proto aby byl Aspen šťastný udělám vše. Z lekce jsem nakonec byla velmi nadšená a i Aspen ze sebe dal všechno co mohl. Dokonce jsme měli ovce na chvilku i venku z košáru, a to napomohlo tomu, že na ně Aspen přestal štěkat.

Na třetí lekci jsem jela pod podmínkou, že si pasení s Aspenem vyzkouší i Radim. Byl to úspěch, protože Radimovi se pasení velmi zalíbilo. A ačkoliv mě to na jednu stranu trochu mrzí, nechala jsem tuhle disciplínu na něm. Jsem zvědavá jak se jim do budoucna společně bude dařit.

Leave a Comment