Co vše Aspen stihnul za první rok života?

Co vše Aspen stihnul za první rok života?

Rok 2019 byl pro nás všechny velmi zlomový. Na jeho začátku jsme poprvé přemýšleli o tom, že si pořídíme psa. V únoru jsme se rozhodli kontaktovat rodinu Indrákových, kteří na internetu inzerovali svou chovatelskou stanici Veselý ocas a pár týdnů narozená štěňátka plemena Border kolie.

Rozhodli jsme se, že chovatelskou stanici navštívíme. Mohli jsme si vybrat mezi dvěma pejsky Cyrilkem (Aspenek) a Alfíkem. Nakonec to dopadlo tak, že si nás vybral Aspenek, který se od nás nehnul ani na krok. Na konci února jsme si tedy Aspenka vezli domů.

Příchod štěňátka do naší skromné domácnosti byla ta nejlepší věc co se mohla stát. Aspenek si na nové prostředí poněkud rychle zvyknul a první noc skoro celou prospal u postele na rozložené přikrývce.

Kromě toho, že jsme se navzájem poznávali, učili jsme se základní poslušnost a věnovali jsme se socializaci, zúčastnili jsme se také Psího dne ve Frýdku-Místku, kde jsme si mohli vyzkoušet spoustu zábavných aktivit.

V červnu roku 2019 jsme se vydali na první společnou dovolenou do Chorvatska na ostrov Cres. V den kdy jsme s bydlíkem vydali na cestu měl Aspen 6 měsíců.

Naše tréninky agility jsme odstartovali 5. září 2019 v Psím světě Naura. Už několik dní předem jsem byla velmi natěšená, protože jsem věděla, že tam s námi bude chodit i naše nová kamarádka Luc se svým pejskem Freddiem. Na poslední chvíli jsem si totiž urvala poslední místo ve stejném termínu.

Trenérka Eliška Kaletová byla velmi příjemná, ačkoliv před námi měla již několik lekcí. Skupinu jsme tvořily po 5 týmech (pes + psovod). Aspen si se všemi rozuměl, dokonce i s fenečkou, která ostatní pejsky moc nemá ráda.

Aspenkovi se první lekce agility velmi líbila. Problém jsem měla v tom, že byl neklidný, když byl na řadě zrovna někdo jiný. Štěkal, skákal a kňučel a nejhorší to bylo tehdy, když slyšel slovo “tunel“. Říkala jsem si, že mu ho asi budeme muset pořídit a taky se tak nakonec stalo a objednali jsme mu 4 m tunel na trénink.

Jsem na našeho Aspena velmi pyšná. Já jsem akorát zjistila, že ho absolutně nestíhám, a tak budu muset zapracovat na své fyzičce, abych mu běh nekazila. Zjistili jsme však, že je to sport, kterému se aktivně chceme věnovat i do budoucna.

První agility trénink

O pár měsíců později jsme se také zapsali na lekce dogfrisbee, protože Aspen projevil o tento létající talíř velký zájem. Nejdříve jsme zjistili, že používáme disk, který na dogfrisbee není vůbec vhodný, a tak jsme Aspena museli zvykat na profesionální frisbee disky z úplně jiného materiálu než který znal doposud. Objednali jsme si deset disků Xtra hero a dva fastbacky.

První trénink dogfrisbee

V říjnu jsme se zúčastnili našich prvních neoficiálních závodů. A v tuneliádě jsme jsme se v prvním běhu umístili na třetím místě, v součtu za začátečníky pak na druhém místě.

V listopadu jsme začali navštěvovat kurz vystavování, který jsme v prosinci úspěšně ukončili. Aspenek se také stal hlavní hvězdou v našem studentském videu.

V prosinci jsme zažádali o vystavení výkonnostního průkazu na dogdancing a Aspenek oslavil své první narozeniny. Pochutnal si na tvarohovém dortu s piškotky a oblíbenými pamlsky.

Aspen slaví první narozeniny!

Leave a Comment